Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η Χελώνα



Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μεγάλη πολιτεία, ζούσε ένας βασιλιάς, με τα τρία παιδιά του. Ο βασιλιάς είχε πια γεράσει και γι' αυτό θέλησε να παντρέψει τα παιδιά του. Τα κάλεσε λοιπόν μια  μέρα και τους φανέρωσε την επιθυμία του. Έτσι αποφάσισαν να ρίξουν τις σαΐτες τους κι όπου αυτές πήγαιναν, εκεί ν' αναζητούσαν τη νύφη τους. Πράγματι, η σαΐτα του μεγαλύτερου έπεσε στη διπλανή πολιτεία, κι αυτός παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά της. Η σαΐτα του μεσαίου αδερφού έπεσε σε ένα κοντινό χωριό, κι έτσι αυτός παντρεύτηκε την πιο όμορφη κοπέλα του χωριού.


 Έριξε κι ο τρίτος κι η σαΐτα του χάθηκε τελείως.
Αμέσως ζήτησε από τον πατέρα του το τουφέκι του κι ένα άλογο, που το καβάλησε και πήγε να βρει τη σαΐτα του. Αφού προχώρησε κάμποσο δρόμο, έφτασε κατά το μεσημέρι σε μια πηγή που ανέβλυζε καθάριο και γάργαρο νεράκι. Καθώς κάθισε να ξεκουραστεί, είδε κοντά του ένα πελώριο δέντρο. Κοιτάζει θαμπωμένος το δέντρο και βλέπει στις ρίζες του μια χελώνα, που στο στόμα της  κρατούσε τη σαΐτα. Αμέσως τις έριξε μια τουφεκιά, αλλά είδε ότι η χελώνα ούτε έπεσε κάτω αλλά ούτε έφυγε. Γι' αυτό λοιπόν σκέφτηκε ότι η χελώνα θα ήταν κρυμμένη  δέντρο. Άρχισε λοιπόν να ψάχνει. Καθώς έψαχνε, είδε μια κουφάλα. «Α! εδώ», είπε, «θα έχει πέσει». Όταν μπήκε στην κουφάλα, είδε μια σκάλα. Άρχισε να κατεβαίνει. Όταν κατέβηκε, έφτασε σε μια πολιτεία, που οι κάτοικοι της ήταν μεταμορφωμένοι σε μαϊμούδες. Στην αρχή καταφοβήθηκε, αλλά έπειτα οι μαϊμούδες τον γλυκοχαιρέτησαν. Πήρε θάρρος κι άρχισε να προχωρεί μέσα στην πολιτεία. Όταν έφτασε στο μέσο της πολιτείας, είδε σ' ένα σπίτι το βασιλιά και τη βασίλισσα, που του έκαναν νόημα να πάει εκεί.


Πήγε κοντά τους και τους διηγήθηκε όλη την ιστορία του. Τότε ο βασιλιάς ρώτησε: «Άμα δεις τη χελώνα που σου πήρε τη σαΐτα, θα τη γνωρίσεις;» «Θα τη γνωρίσω», είπε το βασιλόπουλο. Τότε τον πήγαν σ ένα άλλο δωμάτιο κι είδε τη χελώνα πάνω στο τραπέζι. «Αυτή είναι  που μου πήρε τη σαΐτα μου», είπε το βασιλόπουλο.


Η χελώνα αυτό ήταν η κοπέλα της βασίλισσας, που την είχαν μαγέψει. Όταν μίλησε το βασιλόπουλο, αμέσως ξεμαγεύτηκε. Έγινε μια ωραία κοπέλα. Το βασιλόπουλο θέλησε να την κάνει γυναίκα του. Όταν επρόκειτο να φύγουν, η βασίλισσα τη μεταμόρφωσε πάλι σε χελώνα. Της έδωσε δυο φουντούκια κι ένα καρύδι. Πήρε λοιπόν τη μαϊμού το βασιλόπουλο και ξεκινήσαν. Αφού προχώρησαν αρκετό δρόμο, έφτασαν σ' ένα καλυβάκι, όπου ζούσε μια γριούλα. Άφησε τη χελώνα στη γριούλα και της είπε ότι θα την πληρώνει. Τέλος προχώρησε κι έφτασε στο παλάτι του πατέρα του. Εκεί, όλοι έκλαιγαν και θρηνούσαν το χαμένο βασιλόπουλο. Μόλις τον είδαν στο παλάτι, έκαμαν μεγάλο γλέντι και χαρές. Το παιδί τους διηγήθηκε την ιστορία του, χωρίς να τους φανερώσει ότι η γυναίκα του ήταν χελώνα.


Ο βασιλιάς τότε κάλεσε τους γιους του κι είπε: «Θα πάρει τη βασιλεία μου αυτός, που η γυναίκα του θα πετύχει τρία στοιχήματα». Το πρώτο στοίχημα ήταν να φτιάξουν ένα χαλί που να στρώνει όλο το παλάτι. Το παιδί απελπισμένο, πήγε στο καλυβάκι και διηγήθηκε στη χελώνα την ιστορία. Τότε αυτή, σπάει ένα φουντούκι, που της είχε δώσει η βασίλισσα, και βγάζει ένα πολύχρωμο χαλί. Το παιδί το πάει στο παλάτι- το μέτρησαν και το σκέπαζε όλο. Των άλλων ήταν ακανόνιστα. Το δεύτερο στοίχημα ήταν να φτιάξουν ένα ωραίο καπέλο, που να ταιριάζει ακριβώς στο κεφάλι του βασιλιά. Πήγε για δεύτερη φορά το παιδί στη μαϊμού και της διηγήθηκε το στοίχημα. Η χελώνα σπάζει το δεύτερο φουντούκι και βγάζει ένα ωραίο καπέλο για το βασιλιά. Το πάει το παιδί στο παλάτι και ταίριαζε περίφημα γι' αυτόν. Έτσι κέρδισε και το δεύτερο στοίχημα. Το τρίτο στοίχημα του βασιλιά ήταν να μαγειρέψουν οι γυναίκες των παιδιών του κι όποια κάνει το καλύτερο κρέας, θα πάρει τη βασιλεία του. Το βασιλόπουλο πήγε για τρίτη φορά στη χελώνα και της διηγήθηκε πάλι το στοίχημα. Την ίδια στιγμή αυτή, σπάζει το καρύδι, και γίνεται μια ωραία κοπέλα. Το βασιλόπουλο, γεμάτο χαρά, πήρε τη γυναίκα του και πήγαν στο παλάτι. Όπως ήταν φυσικό, αυτή μαγείρεψε το καλύτερο φαγητό. Έτσι, κέρδισε και το τρίτο στοίχημα. Το παιδί πήρε τη βασιλεία του πατέρα του, κι έζησε ευτυχισμένος με τη γυναίκα του χρόνια πολλά.




2 σχόλια:

  1. θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή, να εξηγήσεις των κανόνα του 3 (τρεις γιοι, τρία στοιχήματα κλπ). Επίσης τι εξυπηρετεί στο παραμύθι η εκ νέου μεταμόρφωση σε χελώνα; α, και μπερδεύτηκα λίγο με τις μαϊμούδες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τρία θεωρείται μαγικός αριθμός σε πολλούς πολιτισμούς. Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι είναι ο πρώτος αριθμός που διαθέτει αρχή, μέση και τέλος, είναι ένας πραγματικός ισόπλευρος τριγωνικός αριθμός, και είναι ο πρώτος σύνδεσμος με τα στερεά και η ισχύς τους, εφόσον η ιδέα του στερε­ού εδράζεται σε τρεις διαστάσεις. Επίσης τριαδικά συστήματα συναντάμε σε πολλούς πολιτισμούς, όπως στον Αιγυπτιακό (Όσιρις-Ίσις-Όρος). Η εκ νέου μεταμόρφωση σε χελώνα εξυπηρετεί την προώθηση της δράσης του παραμυθιού, αλλιώς δε θα είχε νόημα. Οι άνθρωποι-ζώα είναι ένα μοτίβο το οποίο δεν εξυπηρετεί κάπου συγκεκριμένα, απλώς θέλει να δείξει τη διαφορετικότητα της πολιτείας που είναι μέσα στο δέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή