Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η Βατραχίνα

Το παραμύθι αυτό είναι από τη Ρωσία.
Στα πολύ παλιά χρόνια, σε μια χώρα μακρινή και άγνωστη,ζούσε ένας βασιλιάς με τη γυναίκα του. Είχαν τρεις γιους, που ήταν όλοι νέοι και τόσο όμορφοι, που κανένα παραμύθι δεν μπορεί να το δείξει. Μια μέρα, ο βασιλιάς κάλεσε τους γιους του και τους είπε:
" Αγαπημένα μου παιδιά, ήρθε ο καιρός να παντρευτείτε. πάρτε ένα τόξο και μια σαΐτα ο καθένας σας και τραβήξτε σε διαφορετική κατεύθυνση. Όπου πέσει η σαΐτα σας, εκεί θα ψάξετε να βρείτε τη γυναίκα που θα παντρευτείτε".
Πράγματι, ρίξαν οι δύο μεγαλύτεροι αδερφοί, και βρήκα τις κοπέλες που τους ερωτεύτηκαν και τις ερωτεύτηκαν. Ρίχνει και ο μικρότερος, και η σαΐτα του πέφτει μέσα σ' ένα βάλτο, όπου την έπιασε μια βατραχίνα.

"είναι δυνατόν να παντρευτώ μια βατραχίνα; Πως θα ζήσω μαζί της; Δεν είναι να περάσεις ένα ποτάμι ή να διασχίσεις έναν κάμπο! Πρέπει να ζήσω μαζί της μια ολόκληρη ζωή!" είπε ο μικρότερος γιος.
"Πρέπει να την παντρευτείς! Είναι το πεπρωμένο σου" του απάντησε ο βασιλιάς.
Παντρεύτηκαν λοιπόν οι τρεις γιοι. Μετά από λίγο καιρό ο βασιλιάς τους κάλεσε και τους είπε:
"Θέλω η καθεμιά από τις γυναίκες σας να φτιάξει από ένα καρβέλι ψωμί, να δούμε ποια είναι η καλύτερη νοικοκυρά".
Ο μικρότερος γιος επέστρεψε σπίτι του καταστεναχωρημένος.
"Γιατί είσαι τόσο στεναχωρημένος; Μήπως ήταν πολύ σκληρά τα λόγια του πατέρα σου;" τον ρώτησε η βατραχίνα.και της εξήγησε ο μικρότερος γιος τι είχε γίνει.
"Μη στεναχωριέσαι" του είπε. "Πήγαινε να κοιμηθείς και αύριο θα είναι έτοιμο".
αφού λοιπόν τον έστειλε να κοιμηθεί, η βατραχίνα έβγαλε από πάνω της το βατραχίσιο δέρμα και μεταμορφώθηκε σε μια μαγευτική κοπέλα. Με μια κίνηση το ψωμί ήταν έτοιμο.
το πρωί που ξύπνησε ο μικρότερος γιος το ψωμί ήταν έτοιμο. και ήταν τόσο νόστιμο, που μόνο στα παραμύθια υπάρχει, αλλά εμείς δε θα το γευτούμε ποτέ. το παλικάρι καταχάρηκε, το τύλιξε μ' ένα πανί και το πήγε στον πατέρα του.
ο βασιλιάς, πήρε πρώτα το ψωμί του μεγαλύτερου γιου, το εξέτασε προσεκτικά και το έστειλε στην κουζίνα. το ίδιο έκανε και με το ψωμί του μεσαίου αδελφού. Στο τέλος, πήρε το ψωμί του μικρότερου γιου, το κοίταξε προσεκτικά και είπε:
"Το ψωμί αυτό μόνο σε γιορτές μπορείς να το προσφέρεις!" και διέταξε να το δώσουν αμέσως να φαγωθεί.
"Τώρα" είπε ο βασιλιάς, "θέλω οι γυναίκες σας να υφάνουν από ένα χαλί".
Επέστρεψε στο σπίτι ο μικρότερος γιος και ήταν πάλι στενοχωρημένος.
"Τι έχεις και είσαι τόσο στενοχωρημένος;" τον ρώτησε η βατραχίνα. Αυτό κι αυτό της λέει ο μικρότερος γιος. "Και γι' αυτό στενοχωριέσαι; Πήγαινε να κοιμηθείς και αύριο θα είναι έτοιμο". 
Πράγματι, πήγε να κοιμηθεί ο μικρότερος γιος, και η βατραχίνα έβγαλε πάλι το δέρμα της, μεταμορφώθηκε στην μαγευτική κοπέλα και με τα μαγικά της είχε το χαλί έτοιμο αμέσως.
το πρωί που ξύπνησε το βασιλόπουλο, είδε το χαλί που ήταν τόσο υπέροχο, που μόνο στα παραμύθια υπάρχει, αλλά εμείς δε θα το δούμε ποτέ. Καταχάρηκε και το πήγε στον πατέρα του.
ο βασιλιάς πήρε το χαλί του μεγαλύτερου γιου του,  το κοίταξε καλά και είπε: Σ' ευχαριστώ. Αυτό το χαλί μπορούμε να το βάλουμε στο κατώφλι της πόρτας".
μετά πήρε το χαλί του μεσαίου γιου και είπε: 
"Αυτό το χαλί είναι καλό για τη μεγάλη σάλα".
όταν ο μικρότερος γιός του ξετύλιξε το χαλί της βατραχίνας, όλοι μείναν με το στόμα ανοιχτό. Ο βασιλιάς τότε είπε: 
"Το χαλί αυτό να το βάλετε μπροστά στο θρόνο μου! Αύριο θα κάνουμε γιορτή στο παλάτι και θέλω να έρθετε και οι τρεις με τις γυναίκες σας". 
το μικρότερο βασιλόπουλο επέστρεψε πάλι σπίτι του καταστενοχωρημένο. 
"Τι έχεις και είσαι τόσο στενοχωρημένος;" τον ρώτησε η βατραχίνα.
"Πως να μην είμαι στενοχωρημένος;  Ο πατέρας μου θέλει να πάμε όλοι στη γιορτή του παλατιού, πως να πάω εγώ εκεί μέσα στον κόσμο μ' εσένα;".
"Μη στενοχωριέσαι. Πήγαινε μόνος σου και εγώ θα έρθω αργότερα. Μόλις ακούσεις φασαρία και μεγάλη βουή να πεις: έρχεται με την άμαξα της η αγαπημένη μου βατραχίνα".
Έτσι κι έγινε.Οι μεγαλύτεροι αδελφοί ήρθαν στη γιορτή με τις γυναίκες τους, ο μικρότερος πήγε μόνος του. ξαφνικά ακούστηκε τέτοιος θόρυβος και βουητό, που σείστηκε όλο το παλάτι. οι καλεσμένοι φοβήθηκαν, ο μικρότερος γιος όμως τους είπε:
"Μη φοβάστε! Έρχεται με την άμαξα η αγαπημένη μου βατραχίνα!".
Πράγματι, μπροστά στο παλάτι σταμάτησε μια χρυσή άμαξα που την έσερναν έξι άλογα και βγήκε η όμορφη κοπέλα. Όλοι έμειναν άφωνοι από την ομορφιά της. Πήρε τον μικρότερο γιο από το χέρι και πήγαν στο γιορταστικά στρωμένο τραπέζι. 
Όσο λοιπόν διασκέδαζαν όλοι, το βασιλόπουλο βρήκε την ευκαιρία κι έτρεξε σπίτι του. Εκεί, βρήκε το βατραχόδερμα και το έκαψε. Όταν λοιπόν επέστρεψε η σύζυγος του σπίτι, έψαξε να το βρει, αλλά δεν το έβρισκε πουθενά. Τότε τρόμαξε και είπε λυπημένη στο βασιλόπουλο:
"Γιατί το έκανες αυτό; Άλλο λίγο να περίμενες και θα γινόμουν δική σου! Τώρα πρέπει να χωρίσουμε και σε χαιρετώ. Ψάξε να με βρεις στα πέρατα του κόσμου, πέρα από τις τριάντα χώρες, μέχρι να φτάσεις στο τριακοστό βασίλειο, στον αθάνατο μάγο Κοσέι". 
Μετά μεταμορφώθηκε σε λευκό κύκνο και πέταξε από το παράθυρο.
Ο μικρότερος γιος του βασιλιά έκλαψε πικρά, και ξεκίνησε για να τη βρει. Πέρασε κάμπους και δάση, βουνά και λαγκάδια.ο καιρός περνούσε και κάποια μέρα συνάντησε ένα γέροντα που τον ρώτησε:
"Καλημέρα νεαρέ. Τι ψάχνεις, που σε πάει ο δρόμος σου;"
Του διηγήθηκε τότε το παλικάρι την ιστορία του.
"Αχ παλικάρι μου! Γιατί έκαψες το βατραχόδερμα της; Δεν της το είχες δώσει εσύ οπότε δεν είχες δικαίωμα και να της το πάρεις! Το κορίτσι αυτό το καταράστηκε ο πατέρας του επειδή γεννήθηκε πιο έξυπνο από αυτόν να είναι βατραχίνα. Θα σου δώσω εγώ ένα κουβάρι, και ακολούθησε το όπου και να κυλήσει".
Ο μικρότερος γιος ευχαρίστησε το γέροντα και ακολούθησε το κουβάρι Έφτασε στον ανοιχτό κάμπο κι εκεί αντάμωσε μια αρκούδα. Μόλις έκανε να τη σημαδέψει με το τόξο του αυτή του είπε με ανθρώπινη μιλιά:
"Μη με σκοτώσεις πριγκιπόπουλο! Θα χρειαστείς τη βοήθεια μου!"
Συνέχισε λοιπόν το δρόμο του, όταν είδε ξαφνικά μια πάπια να πετάει πάνω από το κεφάλι του. Όταν τη σημάδεψε με το τόξο του του είπε με ανθρώπινη μιλιά:
"Μη με σκοτώσεις πριγκιπόπουλο! Θα χρειαστείς τη βοήθεια μου!"
Συνέχισε λοιπόν το δρόμο του ο μικρότερος γιος του βασιλιά όταν ένας λαγός πέρασε από μπροστά του. Πάλι πήγε να τον σημαδέψει αλλά ο λαγός του μίλησε με ανθρώπινη φωνή:
"Μη με σκοτώσεις πριγκιπόπουλο! Θα χρειαστείς τη βοήθεια μου!".
Συνέχισε το δρόμο του ώσπου έφτασε στη γαλάζια θάλασσα. Στην ακτή είδε ένα ψάρι που σπαρταρούσε. Το λυπήθηκε και το έριξε στη θάλασσα Μετά από μέρες πολλές το μαγικό κουβάρι τον οδήγησε σε μια καλύβα που στηριζόταν σε κοκορίσια πόδια και περιστρεφόταν κυκλικά.
"Καλυβάκι, καλυβάκι σταμάτα να γυρνάς! Γύρνα την πλάτη σου στη θάλασσα και τη φάτσα σου σε μένα".
Η καλύβα έστρεψε την πίσω πλευρά της προς τη θάλασσα και την πρόσοψη της προς το πριγκιπόπουλο. Αυτός μπήκε μέσα και είδε τη Μπάμπα Γιάγκα.
"Τι σε φέρνει σε μένα νεαρέ;" τον ρώτησε.
"Αχ Μπάμπα Γιάγκα αυτό κι αυτό" της είπε.
Η γριά του έδωσε να φάει και να πιει και του λέει μετά:
"Εγώ ξέρω που είναι. Βρίσκεται στον αθάνατο Κοσέι. Είναι σχεδόν αδύνατο να τον νικήσεις. Ο θάνατος του κρέμεται από τη μύτη μιας βελόνας, η βελόνα είναι χωμένη μέσα σ' ένα αυγό, το αυγό είναι στο εσωτερικό μιας πάπιας, η πάπια κάθεται στην κοιλιά ενός λαγού, ο λαγός χοροπηδάει μέσα σ' ένα μπαούλο, το μπαούλο βρίσκεται στην κορυφή μιας ψηλής βελανιδιάς, και το δέντρο αυτό ο Κοσέι το φυλάει σαν τα μάτια του".
Αφού του εξήγησε πως να πάει, το παλικάρι έφτασε στο δέντρο. Όταν σκαρφάλωσε δεν ήξερε τι να κάνει. Τότε εμφανίστηκε μια αρκούδα, που ξερίζωσε το δέντρο και το έριξε καταγης, Το μπαούλο έσπασε και από μέσα βγήκε ένας λαγός που έφυγε χοροπηδώντας. Τον πρόλαβε όμως ένας άλλος λαγός που τον έκανε χίλια κομματάκια. Μέσα από το λαγό πέταξε μια πάπια. Την ακολούθησε μια άλλη πάπια και μόλις την έπιασε άφησε ένα αυγό να πέσει στη θάλασσα. Τότε το έβγαλε στην ακτή ένα ψάρι.Ο μικρότερος γιος του βασιλιά πήρε το αυγό και πήγε στον Κοσέι. Όταν έσπασε το αυγό και έβγαλε τη βελόνα κι έσπασε τη μύτη της, ο Κοσέι έπεσε κάτω νεκρός.
Το πριγκιπόπουλο πήρε την κοπέλα, πήγαν σπίτι τους κι έζησαν καλά κι ευτυχισμένοι.

Το παραμύθι βρίσκεται στο βιβλίο "Ρώσικα Λαϊκά Παραμύθι", εκδόσεις Γνώση, Αθήνα 2011.




   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου